Jaja – na zdrowe oczy?

JAJA – NA ZDROWE OCZY? 🥚🍴
Zawierają szereg cennych składników, ja opiszę: karotenoidy, luteinę I zaksantynę.
.
1️⃣Karotenoidy – są ”niszczycielami wolnych rodników”, mają właściwośći przeciwzapalne, potrafią gromadzić się w plamce żółtej oka chroniąc ją. Zmniejszają ryzyko wystąpienia zaćmy I zwyrodnienia plamki żółtej oka, co jest podstawową przyczyną utraty wzroku po 50 roku życia. Plamka żółta oka jest to obszar siatkówki oka w którym znajduje się się skupisko odpowiednich barwników, które działają ochronnie I są odpowiedzialne za barwne widzenie, czy np rozpoznawanie przedmiotów, mozliwość czytania. Ciało nie jest ich wstanie samo wyprodukować, dlatego niezmiernie istotne jest dostarczenie odpowiednich składników żywieniowych.
2️⃣Luteina I zeaksantyna – Ilość tych związków w obszarze plamki żółtej jest mierzona jako gęstość optyczna I spada wraz z wiekiem, co w konsekwencji może prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej I związanych z tym konsekwencji. Spożycie jaj zwiększa gęstość optyczną plamki żółtej u osób starszych.
🙋‍♂️
Rada od BurtanSports:
Jedz jaja 2-3x w tygodniu.